Home

www.larkenclub.com


Geschiedenis Lark

Ontstaan Larkenclub

Overzicht Larken

Evenementen

Ingezonden

Contact
 

 


Sneekweek 2016

Verslag door Anton Wachter

Zaterdag
Mooie wind (soms 3, soms 4 Beaufort, wel wat windshifts tot zeg maximaal 15 graden).
Aardige start; het veld lag strak op de lijn, m.u.v. Hans vd Kooy. In het eerste kruisrak waren er eerst weinig verschillen. Anton (94) kwam weliswaar als eerste bij de bovenboei, maar moest eerder Bennie (12) en de 137 (Fokke Wijnstra) nog voorlangs laten gaan.
Ook de 133 (Jaap) zat er dicht bij. De laatste klapjes (en een windshift) bepaalden de uitkomst: 1. Anton, met op 25 meter Bennie en daarna weer op 25 meter het grootste deel van het veld.
Het veld heeft Anton daarna niet meer terug gezien. Hij bleef uitlopen. Bennie kon nog een tijd volgen, maar de achtervolgers kwamen dichterbij. Het werd nog knap spannend. De verschillen waren klein. In de smalle Siebesloot (de verbinding tussen de Goingarypster Poelen en het Snekermeer) moest een kruisrakje gevaren worden. Het veld schoof in elkaar. Ook een groep Flitsen was daar aan het opkruisen + een dikke motorboot. Lastig. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek Hans (51) Bennie voorbij. Ron (49) en Harry Gierveld (142) volgden op korte afstand.
Rustig verdedigend, behield Hans die 2e plek op kop van het peloton tot op de finish. Hij werd 2e gevolgd door Bennie (12), Ron (49), Harry (142), Johan Beekman (96), Sytse Dijkstra (30), Douwe Jan (140), Frits Bartels (141) en Jitse (95). Dit was de top 10.

Zondag
Het woei stevig (Beaufort 5+?). Hans vd Kooy (varend vanuit Goingaryp) besloot al snel dat dit zijn rustdag werd. Hij hielp Anton nog wel bij het gereefd optuigen van de 94. Voor de eerste keer is dat nog knap lastig; een hoop extra touwtjes. Anton ging, ruim op tijd, onderweg naar het Starteiland. Onderweg kwam hij diverse terugkerende (waaronder Klaas Plaatje) en omgeslagen O-jollen tegen. Het woei hard. Half aan de wind, met de neerhaler los, ging het wel, maar …… er stonden toch wel diepe golven. Op het Starteiland werd na enig overleg besloten dat de Larken niet zouden starten. Ik was het er mee eens. De golven waren echt te hoog en zelfs schuin voor de wind varend (gereefd, met de neerhaler los en het piekeval gevierd) was over de kop gaan een reële optie. Dus pech (?) voor de zwaargewichten zoals Harry, Johan en Anton. Ook op de terugweg naar Goingaryp (om ongeveer 12.30 uur) woei het nog heel stevig (m.i. te hard voor Larken). Morgen nieuwe kansen.

Maandag
Het leek wat minder te waaien dan zondag. Maar voor Larken was het toch te veel. Niet zozeer de wind, maar vooral de golven in het “lager”. Ik had mijn boot wel opgetuigd en te water gelaten. Ik was er klaar voor. Maar net voordat ik zou vertrekken richting startschip, kwam het telefoontje van Johan: “de Larken starten niet”. Ik was eigenlijk best blij. Starten zou a) gevaarlijk zijn en b) een 2 uur durende natte worsteling opleveren. Zeilen is dan niet zo leuk. Maar …… windguru geeft voor morgen minder wind.

Dinsdag
Tja, er stond wat minder wind, maar kort voor, de met 45 minuten verlate, start trok de wind toch aan tot een dikke Beaufort 4. Reden voor Johan Klaver en Johan Beekman om kort voor de start nog een rif te steken. Geen slecht idee. Het was knap heftig. Na de eerste boei leidde Harry (142), gevolgd door Anton (94), Hans (51) en Bennie (12). Harry en Bennie liepen halve wind duidelijk harder dan Anton, maar die ging beter op de kruisrakken. Op Goingaryp, gaf Hans er de brui aan en liep de haven binnen. Bij het verlaten van de Goingarypster Poelen (kruisrak door t’Herensyl) lag Harry in gewonnen positie (150 mtr. voor op Anton). En toen gebeurde het, bij een overstag bleef Harry met zijn zwemvest aan de giek hangen. Plons. Het was daar ook wel erg heftig. Hele dikke golven. Bij Anton stond (aan de wind zeilend) het water boven de vlonders. Maar ook Bennie had het zwaar. Soms afvallen, als er hele hoge golven aankwamen en water lozen. Frits (141) zeilde gewoon rustig (?) door en werd 3e. Johan (96) werd, gereefd, fraai 4e. Voor de volledige uitslag zie tzt het lijstje na afloop. Vandaag gingen zwemmen: Johan (35) gereefd, maar toch uitgezeild, Ron (49), Harry (142), Douwe Jan (140) en Jaap (133). Volgens Harry is door het wegvallen van Ron en hijzelf de spanning weg, maar tussen Bennie en Anton zitten maar 3 punten, met nog 2 wedstrijden te varen.
Er kan nog van alles gebeuren.

Woensdag
De voorspellingen, qua windsterkte, klopten aardig. De wind wisselde zowel in richting als in sterkte. Het comité had het er maar moeilijk mee. Er ontstonden dus vertragingen in het startschema. Uiteindelijk gingen de Larken om 12.20 ( met een vertraging van 3 kwartier van start) met een straffe windkracht 4. Na de start was er een akkefietje (waarover later meer) tussen Ron, Anton en Bennie. Bij de bovenboei was er verwarring over of we nu wel of niet de vervangende 1ste boei moesten ronden. Dat kostte Anton de leidende positie. Maar daarna ging Bennie veel te hoog varen op weg naar ???? Kort na het ronden van de beneden boei ging Bennie ondersteboven (net in de draai, was er een zware windshift; grootschoot in de klem en zwemmen). Lang leidde Anton daarna de dans. Totdat we de Siebesloot ingingen. Weer een massieve windshift die Harry, Ron en Johan voorbij brachten. Gelukkig was er nog een straf kruisrak te varen, waarin Anton op het nippertje weer vooraan kwam. Op de finishlijn had hij 2 meter over op Harry. Ron werd 3e, gevolgd door (de toch opmerkelijk constant zeilende) Johan Beekman. 5e werd Johan Klaver (die de 35 op gang begint te krijgen). Hier toch een extra vermelding van Meindert (1). Tot nu toe alle races uitgevaren. Achterin het veld, maar toch een prima prestatie voor deze lichtgewicht.


Ingezonden door Henk Scholten

Op de woensdag van de Sneekweek heb ik opvolgend alle larkzeilers op of voor de finishlijn gefotografeerd .

De volgorde van binnenkomst is:
1 . L 94 Anton Wachter
2 . L 142 Harry Gierveld
3 . L 49 Ron Hubregtse
4 . L 96 Johan Beekman
5 . L 35 Johan Klaver
6 . L 137 F J Wijnstra
7 . L 30 dhr Dijkstra
8 . L 133 J de Haas
9 . L 9 Paul Ruiter
10. L 95 Jitse Elzenga
11. L 80 Gerben de Jong
12. L 1 Mijndert van der Berg

Henk Scholten

naar boven