Home

www.larkenclub.com


Geschiedenis Lark

Ontstaan Larkenclub

Overzicht Larken

Evenementen

Ingezonden

Contact
 

 


Oudega 2017


Het was prachtig weer op deze zaterdag 22 juli 2017 in Oudega. Niet minder dan 18 Larken hadden ingeschreven voor deze traditionele wedstrijd (de Larken varen hier al meer dan 10 jaar).
Helaas kwam 1 deelnemer, Harry Gierveld, niet opdagen. Hij had op vrijdag, onderweg met zijn moederschip naar Oudega in de buurt van de Driewegsluis, een uiterst vervelend ongeluk. Brand tijdens het tanken. Harry is met zware brandwonden opgenomen in het ziekenhuis in Groningen. Uiteraard wensen alle Larkenzeilers hem een voorspoedig en geheel herstel. Beste wensen, bezoek, wenskaarten en een fruitmand. Helaas gaat dat volledige herstel nog wel een paar weken duren.
Johan Klaver had een 2-tal gastzeilers uitgenodigd; allebei goede O-jolzeilers; namelijk Hotze Braaksma (in de L51) en Bonny Galema (L 141). Met wat hulp van meer ervaren Larkenzeilers kregen ze hun boten goed opgetuigd en gingen vol goede moed naar de start. Het was toch ff wennen, maar na de lunch kregen ze hun boten goed op gang.
Overigens moet worden opgemerkt dat mede door dit soort ervaren nieuwelingen en de steeds grotere wedstrijdervaring van de vaste Larkenclub de starts en wedstrijden steeds professioneler / spannender / worden. Het is soms aardig dringen. Het veld blijft dichter bij elkaar. Dat is goed.
De eerste race stond er niet al te veel wind (Beaufort 2-3). Sietze Dijkstra (L30) was niet te houden en liep steeds verder weg. Anton Wachter (L94) was lang in gevecht met Henk Scholten (L71), maar kon hem toch niet van een 2e plaats afhouden. Uiteindelijk moest Anton nog blij zijn met zijn 3e plek, want Jan Elsinga (L95) en Johan Beekman (L96) begonnen in het laatste voordewindse rak een loefduel dat voor beiden, maar vooral voor Johan (6e) slecht afliep. Opvallend was in deze race het goede zeilen van Meindert vd Berg in de L1.
Na de lunch (het was heel gezellig op die drijvende bar met terrasponton), stond er iets meer wind. Nu kwamen de wat zwaardere mannen meer tot hun recht. Gerben de Jong (L 80), niet de zwaarste overigens, maakte in het 2e kruisrak een superslag (zware windshift) en kwam ruim op kop te liggen. Maar Anton rekende hem toch nog in (o.a. dmv een loefduel om de binnenbocht bij de boei te verkrijgen). Spannend. Maar daarna vergat Gerben naar de finish te varen en werd hij nog voorbij gestreefd door Ron Hubregtse (2), Hotze Braaksma (3), Henk Scholten (4) en Bonny Galema (5). De gastzeilers hadden hun larken op gang en deden volop mee.
Ook in de 3e race bleef de wind lekker (Beaufort 3+) doorstaan. Anton had, mede door het slechte resultaat (12e) van de winnaar van de eerste race (Sietze) in de 2e race, van hem niet veel meer te vrezen en hij mocht 2 plaatsen verliezen aan Henk Scholten, maar die maakte het Anton niet al te moeilijk door deze race achterin het veld te varen en als 11e te finishen. Er ontstond aan de kop een tweestrijd tussen Bonny en Anton, op enige afstand gevolgd door Ron. Uiteindelijk won Anton nipt.
3e, 1ste, 1ste lijkt een overtuigende score van de L94 voor de eindoverwinning, maar niet vergeten dat de laatste 2 wedstrijden gewonnen werden met slechts een metertje of 10 voorsprong. Tijdens deze wedstrijdserie hebben de L1, L30, L35, L49, L51, L71, L80, L95, L96 en de L141 allemaal op een gegeven moment voor de L94 (de uiteindelijke winnaar) gevaren. Het was eigenlijk best spannend. De verschillen in bootsnelheid zijn minimaal. Dat is een goede zaak. Windsterkte is belangrijker.
Het was een super zaterdag; mooi zeilen, lekker drinken, goede kameraadschap, prima paling. Jammer alleen dat Harry het moest missen.

terug naar boven