Home

www.larkenclub.com


Geschiedenis Lark

Ontstaan Larkenclub

Overzicht Larken

Evenementen

Ingezonden

Contact
 

 


Oudega 201
6

Palingvaren zaterdag 20 augustus.

Na relatief veel wind op Zuidlaren, Grou en de Sneekweek waren we eigenlijk wel toe aan een rustig windje. Maar het mocht niet zo zijn. De weersverwachtingen waren niet eenduidig.
De laatste voorspellingen van “windguru.nl”, die ochtend, gaven aan Beaufort 4, later toenemend tot 5; wisselend bewolkt, met buien.
De Larken zeilers uit het Oosten van ons land (mooi dat ze weer die lange rit maken) waren ff te laat voor de “palaver / de briefing”. Voor de start werd gemeld (na rondvraag?) dat er gereefd gevaren zou worden. Op zich niet onredelijk; schrijver dezes was zeker van plan te reven, maar …. is dat niet een beslissing van de schipper? Ik heb weleens gehoord dat Bennie (12) nooit reeft. Hij deed deze keer niet mee, dus was er geen probleem.
Om kort na 11 uur gingen 14 van de 15 ingeschreven Larken van start. Er stond een dikke Beaufort 4.
Harrie Gierveld (142) en Ron Hubregtse (49), de Twentse delegatie, misten de start volkomen (lagen er zeker 100 mtr. achter). Ze hadden een boei van de baan aangezien als startboei. Briefing gemist?
De “pin end” lag duidelijk gunstig en Anton Wachter (94), Johan Klaver (35) en Fokke Wijnstra (137) zaten aan de goede kant. Dat was dan ook de volgorde na het eerste kruisrak. Johan meende dat de benedenwindse boei aan SB gehouden moest worden (riep nog naar Anton: “je doet het verkeerd!”), maar bleek toch zelf fout te gaan. Dat kostte hem op dat moment de 2e plaats.
De Twentenaren hadden intussen de achtervolging ingezet. Eerst passeerden ze vlotjes de schepen in het middenveld; Jaap de Haas, Sietse Dijkstra, Gerben de Jong en Johan Beekman (die heel ingenieus tijdens de wedstrijd nog een reparatie uitvoerde). Daarna werd ook de wat gedesillusioneerde Johan door beide heren ingepakt. Fokke (137) hield het lang vol. Hij moest uiteindelijk alleen Harry voor laten gaan. Al die tijd lag Anton ruim op kop, zeilde behoudend en “zag dat het goed was” . Met excuses aan de zeer bijbelvaste lezers, die wellicht aanstoot nemen aan deze zinsnede.
Bijna traditiegetrouw kwam Mijndert (de Lark 1) als laatste binnen. Maar hij deed het toch weer. Net als alle wedstrijden op de Sneekweek. Uiterlijk een “lyts mantsje”, maar zeilen kan ie. En hij heeft zijn spullen in orde.
LUNCH.
Na de lunch werd besloten (na overleg) om in de middag niet meer te starten. Het was inderdaad wel wat harder gaan waaien, maar ….. het was een twijfelgeval. Zeker Harrie (een geducht tegenstander met wat meer wind) had het gevecht met Anton wel aan willen gaan. Maar… Dit is de Larkenklasse.
We hadden nu ruim tijd voor de borrel en het genieten van de paling. Dat Jaap bij het uitreiken van de prijzen vergat de door hem zelf aangeboden wisselbeker uit te reiken, onderstreept het geringe belang dat wij aan “prijsjes” hechten. Het was gezellig.
De uitslag: L94, L142, L137, L49, L35, L96, L80, L30, L133, L1. De andere boten waren, of niet gestart, of haalden de finish niet.
Anton Wachter (94).

naar boven