Home

www.larkenclub.com


Geschiedenis Lark

Ontstaan Larkenclub

Overzicht Larken

Evenementen

Ingezonden

Contact
 

 


Oudega 2013

Verslag: Fokke Wijnstra, Foto's: Jack Brans

Het was een prachtige ochtend, beetje koud nog, maar dat zou snel veranderen. Jaap was als eerste bezig met zijn Lark, de L133. Optuigen in de kom van Oudega, hij was er al helemaal klaar voor.

De pramen liggen ook klaar voor de wal en de Larken rijden richting de trailerhelling, waar eerst iemand wakker gemaakt moet worden, het is nl. geen parkeerplek. Het te water laten gaat rap en we kunnen naar het palaver. Er zijn 12 pramen en maar liefst 15 Larken.

In een vol caf De Trije Doarpen werd het palaver gegeven, natuurlijk in het fries. Er waren een aantal mensen waarvoor het erg ingewikkeld of onverstaanbaar was, maar die kunnen het beste gewoon achter iemand aan varen. Harry had daar helemaal geen moeite mee, hij arriveerde net na het palaver.

De Pramen starten eerst en de tweede wedstrijd doen de Larken en de BM-ers ook mee. Tijdens het optuigen blijkt dat er weer onderdelen thuis gebleven zijn. Gerben was de grootschoot vergeten. Dat zeilt lastig dus werden er een aantal blokken en een schoot geregeld, nu was hij op tijd klaar voor de eerste wedstrijd.

Het bleek behoorlijk te waaien op het meer. Niet voor iedereen komen de windvlagen zoals verwacht, wat resulteert in onverwachte acties. Voor J. de Jong en Sytze Dijkstra ging een gijp niet goed en ging Sytse voor de eerste keer om. Hij had nog verteld dat hij dat wilde bewaren voor een rustig moment, maar dat kun je niet afdwingen. Redding kwam snel, maar het leegscheppen duurde iets langer.

De eerste start werd gelukkig uitgesteld zodat we met alle Larken konden starten. Er werd rond 2 boeien in de wind en naar keuze 1 van de 2 boeien voor de wind gevaren. Door de stevige wind moest er goed opgepast worden. De pramen kunnen best golven maken, maar iedereen kwam over de finish na 2 rondjes.

De evaluatie tijdens de middagpauze is altijd broodnodig. En er kan nog even getrimd worden aan de boot. Deibel ziet de mast te veel buigen en besluit maar te reven. Ook is er nog een Lark met een ander zeilnummer in het startveld gekomen.

De start van de tweede wedstrijd blijkt nog moeilijker. Eerst wordt door een vliegende wedstrijdcommissie de start 6 minuten na de pramen vermeld. Daarna is er uitstel door langskomende pramen en dan is het niet 6 maar toch 5 minuten. Het blijkt dus dat we altijd op de vlaggen af moeten gaan. Het komt nu goed uit voor het halve veld waaronder Johan en Harry, maar niet voor Fokke, Jitze en vooral Ron. Die is 'een beetje zuur' en hij laat het er niet bij zitten natuurlijk. Het maakt het gevecht alleen maar leuker en hij eindigt voorin.

We rusten na de wedstrijd even bij de commentator, 14 Larken op een rij. Er is natuurlijk veel ophef over de start procedure. De derde start moet voor iedereen goed gaan.

Derde wedstrijd start, iedereen is scherp en let goed op de tijd, dan raken Johan en Jaap aan elkaar vast vlak voor de start. Het scheelt weinig of ze liggen om. Eigenlijk net als bij de skutsjes van H'veen en Drachten. Nu kwam het wonderwel ook goed, maar de start moest wel over. Gelukkig was er geen schade.

In deze race gebeurt er van alles. Er gaan twee Larken om en vlak voor de finish komt het zeil van de L94 ineens volledig naar beneden. Bovenaan de gaffel is het zeil losgeraakt. En omdat Sytze nog iets vergeten was, bij de plek waar hij de boot geloosd had, zeilt hij het meer nog maar eens over en slaat nog eens om.

Er is dus genoeg reden om even goed bij te praten en dat doen we dan onder het genot van een drankje en gerookte paling,poon en haring op de wal. Intussen worden de Larken weer op het droge gereden.

Igram (praamzeiler,organisator) gaat met de pet rond om uit de kosten te komen.

De prijsuitreiking gebeurt in cafe De Trije Doarpen en daarna wordt er gezamenlijk gegeten.

Vooraf word het fries volkslied ingezet door Jaap de Haas.

1 L142 Harry Gierveld 7 punten
2 L49 Ron Hubrechtse 9 punten
3 L51/35 Johan Klaver 11 punten
4 L96 Johan Beekman 12 punten
5 L137 Fokke Wijnstra 16 punten
6 L30 Sytze Dijkstra 18 punten
7 L94 Hotse Braaksma 23 punten
8 L133 Jaap de Haas 25 punten
9 L80 Germ de Jong 28 punten
10 L95 Jitze Elzinga 33 punten
11 L 9 Sjoerd Vos 33 punten
12 L95 Jan Elzinga 36 punten
13 L53 Ben Deibel 36 punten
14 L135 Tjibbe Dijkstra 39 punten
15 L139 Jurjen de Jong 42 punten

Het was een geweldige zeildag, goed georganiseerd met veel Larken. Tot volgend jaar.

Onderstaand de fotocollage. Klik op een foto om te vergroten.
Afhankelijk van uw browser, sluit het scherm om terug te keren naar de site of druk op de pijl naar links.

naar boven