Home

www.larkenclub.com


Geschiedenis Lark

Ontstaan Larkenclub

Overzicht Larken

Evenementen

Ingezonden

Contact
 

 


Oudega 2012

Door Jack Brans

Typisch Oudega

Deze keer begon de jaarlijkse Larken wedstrijd op maandag. Douwe en Piet Bootsma reisden naar Leeuwarden om een Lark op te halen. Douwe is de zoon van Piet Bootsma uit Oudega. Douwe had vorig jaar de toezegging van Johan Klaver gekregen dat hij mee mocht doen met de Larken wedstrijd. In de Larken loods stonden vier Larken. Johan was druk doende de Lark van mevrouw Boerman vaarklaar te maken.

Douwe ging met Lark 96, Jokeltje, terug naar Oudega. De volgende dagen was Douwe op de Oudegaasterbrekken te vinden. Onder ideale omstandigheden, een rustig briesje en een heerlijke temperatuur, heeft Douwe kunnen oefenen met de Lark.

Ook Jack Brans moest naar Leeuwarden om zijn Lark op te halen. Tijdens zijn fiets vakantie heeft Jitse Elzenga in Eernewoude en Grou met de One Screw gevaren. Ook op de Sneekweek is door een gast kapitein, Frits Bartels, gevaren met Lark 135. Als voorbereiding heeft Jan Elzenga nog een paar kleine verbeteringen doorgevoerd. Waaronder het monteren van een neerhouder en het aanbrengen van een groot aantal tell-tails. Maar je moet geen neerhouder monteren aan een los blokje. Dus kon Jack de dag voor de wedstrijd het blokje weer op zijn plaats vastplakken.

Vrijdag aan het eind van de middag arriveerde Jack met zijn Lark. De Lark werd bij Piet Bootsma vlot te water gelaten. De Lark maakte ook vlot water. Binnen de kortste keren stond er een tiental liters water in de boot. Al snel bleek dat het stallen van een boot in een droge warme loods het hout doet krimpen.

De volgende ochtend bleek de lekkage nog minimaal te zijn. Goed genoeg om te kunnen zeilen.

Ook Lark 139 van Familie de Jong werd vrijdagavond te water gelaten en getuigd.. Lark 53 van Ben Deibel, met thuis haven Oudega, lag in zijn box te wachten...

Vier Larken gingen een windstille nacht tegemoet. Maar Piet Paulesma had geen wind stilte voorspeld maar stevige wind (5-6). Ook sí morgens om 8 uur leek de voorspelling van Piet Paulesma niet uit te komen. Maar te vroeg gejuicht, twee uur later stond er al een stevige bries. Maar nog steeds niet genoeg om de Larken voor de wal te houden.

Tijdens het Palaver in dorpscafe De Trije Doarpen werd niet getwijfeld aan de voorspelling. De wind zou 's middags aantrekken tot windkracht 5 a 6. Met kans op buien, windstoten en omweer.

Het aantal wedstrijden zou worden beperkt tot twee. En men zou zo snel mogelijk met de wedstrijd starten. Als iedereen gefinisht zou zijn zou direct weer worden gestart.. De Pramen zouden om 11.00 uur starten en de Larken 5 minuten later. Tevens werd besloten dat alle Larken met een rif zouden varen.

Om 11.00 uur was de wind al behoorlijk toegenomen. De pramen sneden door het water met prachtige hekgolven. Klokslag 11.00 werden de Pramen gestart. Het door de Pramen opgezweepte water bij het startschip werd rustiger. Maar voor Jurjen de Jong en Pieter Postma niet rustig genoeg. Zij verkozen voor de start weer terug te zeilen naar de haven. 5 minuten later vertrokken 9 Larken voor hun eerste wedstrijd. Op het eerste rak moesten de Larken de Pramen kruisen. Achter elke Praam zat een hekgolf van een halve meter. En elke hekgolf resulteerde in een nieuwe plens water over het dek en in de boot. Toen de laatste Praam was gepasseerd stond bij Jack het buiswater boven de vloerplanken. Na 1 rak te hebben gevaren kon de Lark de wal opzoeken om vele liters water overboord te pompen.

Nog voor dat de Lark weer droog was, voer Johan Klaver naar de wal. Hij had nog meer water in zijn Lark. Niet van een hekgolf, maar door een poging met de mast horizontaal te zeilen. De boot was weer overeind gekomen, maar met een boot vol water kun je geen wedstrijd winnen. De boot was goed en wel weer droog toen de overige Larken binnenkwamen, nadat ze de eerste wedstrijd hadden uit gezeild. Nu was het wachten totdat de Pramen hun wedstrijd hadden voltooid en er opnieuw zouden worden gestart. Ook nu zouden de Larken direct na de Pramen starten. Maar de Start liet op zich wachten.

Bij de tweede start verschenen nog 8 Larken aan de start. Jurjen de Jong, Pieter Postma en Jack Brans hebben de start vanaf het startschip gade geslagen. Ook op het startschip was Jaap de Haas die de wedstrijdleiding ondersteunde. 5 minuten voor de start kwam het eerste signaal. En de 5 minuten vlag wordt gehesen. Na een halve minuut wordt weer afgeteld voor de volgende signaal, tien, negen, acht, zeven, ... , twee, een en weer klonk de luchthoorn en werd weer een vlag gehesen.. Na drie minuten (een minuut voor de start) weer hetzelfde tafereel. Ondertussen verzamelden zich de boten bij de start lijn. En dan op nieuw het aftellen en het startsignaal. De eerste vraag: was er al iemand over de start lijn? Nee, dus geen valse start. Maar wel een paar pramen die botsbootje aan het spelen waren, en een Praam die aan de verkeerde kant van de startboei over de startlijn ging. En dat mag niet.

Nu was het aan de Larken om te starten. Ondanks de stevige wind verliep de start feilloos. Maar al vrij snel na de start gingen een aantal Larken overstag. En als je overstag gaat moet je niet de schoot in de schootklem laten zitten. Douwe moest aan den lijve ondervinden wat het betekent de schoot vast te zetten. Op de startlijn lag hij vijfde, even later lag hij derde en na overstag te gaan lag hij om.

De redding was nabij. Vader Piet Bootsma was ook op het startschip met een kleine motorboot. Binnen de kortste keren lag de reddingsboot langszij. Met aanwijzingen van Jurjen en Jack werd de Lark weer rechtop gezet. Op weg naar de veilige wal heeft Douwe het overgrote deel van het water uit de Lark gehost.

Nog voor de wal was bereikt, was er weer een Lark die zijn zeilen op het water had gelegd. Maar het zeil rees weer uit het water. Het was Johan Klaver weer gelukt zijn Lark vol water te zetten. Nu zijn Lark weer overeind stond kon hij zijn boot leeg hozen en zelfstandig de wal bereiken. De overige 6 Larken konden de wedstrijd vervolgen. Ondertussen was het begonnen te hozen. Het water viel met bakken uit de lucht. Het water werd wit en het zicht minimaal.. De wind nam in sterkte toe. De wedstrijdleiding heeft net op tijd, bij de eerst volgende boei, de wedstrijd beeindigd. Terug naar bij de haven werden de Larken overvallen door een zware regenbui en een flink stuk wind. Ook de pramen moesten hun wedstrijd staken.

Na een half uur klaarde het op en konden de Larken uit het water worden gehaald en gereed gemaakt voor de thuisreis..

Om 5 uur, het laatste bedrijf: De prijs uitreiking en een warme maaltijd in cafe De Trije Doarpen. De derde prijs mocht Sytse Dijkstra in ontvangst nemen, De tweede prijs was voor Jelte Kruyer en de eerste prijs voor Jan Elzenga.

Even na zessen vertrokken de Larken weer naar hun thuis en keerde de rust terug in Oudega. Alhoewel het water kwam nog steeds met bakken uit de lucht. En ook Donar liet van zich horen.

Uitslag:

Deelnemer

Eerste wedstrijd

Tweede wedstrijd

Klassering

Jelte Kruyer

3

1

2

Sytse Dijkstra

2

3

3

Pieter Postma

dns

dns

-

Ben Deibel

dnf

dnf

-

Germ de Jong

4

4

4

Johan Klaver

dnf

dnf

-

Jan Elzenga

1

2

1

Douwe Bootsma

5

dnf

6

Jitse Elzenga

6

5

5

Jack Brans

dnf

dns

-

Jurjen de Jong

dns

dns

-

naar boven