Home

www.larkenclub.com


Geschiedenis Lark

Ontstaan Larkenclub

Overzicht Larken

Evenementen

Ingezonden

Contact
 

 


Oudega 20
11

Door Jack Brans

Pramen, Larken en Buien

Op zaterdag 27 Augustus werden de jaarlijkse hardzeildag van Oudega weer gehouden. Van de partij een tiental Pramen en twee handen vol Larken.

Piet Paulesma voorspelde niet veel goeds, wind regen en buien. Ook het weerstation van Pyet voorspeelde "storm".

Voor de gene die Pyets weerbericht niet kennen. Aan de muur bij Pyet Bootsma hangt een Belgisch weerstation. Er naast de gebruiksaanwijzing. De avond van te voren was het al duidelijk. Er was beweging. Volgens de gebruiksaanwijzing betekende dat "storm".

Vrijdag aan het eind van de middag arriveerde de eerste Larken in Oudega. De weersvoorspeling beloofde niet veel goeds. Ga we varen of gaan we niet varen, that was the question. Het was zo onzeker, dat de Larken de nacht hebben doorgebracht op hun trailertjes. Alhoewel n Lark lag al in zijn element.

En op een hoekje op de camping stond moederziel alleen een tentje met een Larkenist.

Die nacht was er wind, en de muziek van klapperde vallen tegen de aluminium masten. De regen kletterde op het tentdoek. Varen we of varen we niet. Tegen de ochtend stopte het gekletter. De camping was net zo nat als het meer.

Het was droog en de wind viel mee. Een lucht vol met donkere wolken. Het meer met grauw, donker water. Een meer vol kleine golfjes. Aan de overzijde witte golfjes.

De regen viel mee, de wind viel mee, de golven vielen mee, geen eb en vloed, dus de Larken konden van hun trailertjes in het water worden gezet.

Bij Pyet Bootsma gingen Lark 139 Thijs de Jong, Lark 135 Brans, Lark 17 Kruyer en 95 Elzenga te water. De helling kon zich verheugen op Lark 94 Klaver, Lark 96 Hans de Haas, Lark 133 Jaap de Haas, Lark L 80 Germ de Jong en Lark 30 Dijkstra. De Twentenaren die hadden hun eigen tewaterlaat installatie mee genomen. Behalve hun Lark hadden meneer Gierveld (Lark 143) en meneer Hubregtse (Lark 49) hun eigen mobiele kranen meegenomen om de Larken te water te laten.

Tien uur palaver. Met een vers kopje koffie werd de plan de campagne doorgenomen; een welkoms woord, en een uitleg door de wedstrijd commissie: wind Zuidoost. kans op windstoten en buien, baan 4, om 11.00 starten de Pramen en om 11.05 de Larken. De finish is nog niet bekend, het wordt een verrassing of er een eindstreep zal zijn, en waar die zou zijn. Dan nog n belangrijke regel. Als er drie keer wordt getoeterd, dient iedereen direct terug te varen naar de haven. "U gaat niet via af en krijgt geen punten".

Om 11.00 uur gingen de Pramen over de start lijn. Vijf minuten later op de hielen gezeten door 9 Larken.

Nummer 10 deed voor de startlijn een poging met een horizontale zeilvoering te starten. Maar ja een Lark is geen O-jol. Na de mast en zeil weer in verticale stand te hebben gebracht en de nodige water overboord te hebben gezet kon nog een rondje mee worden gevaren.

En nummer 11 deed het rustig aan met zijn nieuwe mast. En zie daar: de nieuwe mast stond zijn mannetje. Als laatste langs het startschip en niet eens als laatste in de buurt van de eindlijn.

Na twee uur lang van boei naar boei te hebben gevaren, werd de finish lijn gevonden door alle 9 gestarte Larken. Als eerste vond Johan de finish lijn. En zoals gewoonlijk Jack als laatste.

Om twee uur de tweede wedstrijd. Even voor tween waren alle Pramen en Larken op weg naar de startlijn, om op klokslag twee uur, weer allemaal voor de wal te liggen. En dat zonder drie kanonschotten vanaf het startschip. Alhoewel allemaal, nee, de jongste larkenist, Elzenga junior, kon het niet laten de zeilen een wasbeurt te geven. De eerste keer in de Lark, dan bij de eerste de beste windvlaag de zeilen wasbeurt geven, dat moet een goede larkenist worden.

Nadat de wind en regen iets waren afgenomen werden de eerste Larken afgetuigd en op de trailer gezet.

Doch even later groot nieuws van af het startschip, om half vier zou een nieuwe poging ondernomen om te starten. Maar inmiddels waren de eerste Larken richting thuis haven vertrokken.

Het bleef spanend. De lucht werd grondig bestudeerd. Kwart over drie; boven Workum hangen zwarte wolken. De wind is van zuid-west naar west gedraaid. Wat doet die bui boven Workum? Is het om half vier boven Oudega? of druipt het af via Blauwhuis?

Twente besluit er voor te gaan, vier boten volgen. Klaver bang om zijn eerste plaats kwijt te raken laat zijn vaart-tuig weer te water. Op de startlijn weer een bui; en Harry gaat Gierend ten onder. Ron, Sytse en Germ liggen in een vloek en een zucht weer voor de wal. Klaver en Hans de Haas gaan over de startlijn en varen van boei tot boei. En weer vind Johan Klaver als eerste en enigste de finish lijn. Het bleek dat deze op de zelfde plaats lag als die morgen. Even voor bij het strandje. Geen fans op het strandje. Het strandje was leeg, geen badgasten die ondanks regen en windstoten genoten van het Oudegase nat. Toch waren uit Staveren twee fans komen opdagen. Ondanks dat Donald Duck niet van de partij was, waren de heer en mevrouw Mensonides wel van de partij.

Helaas dit jaar geen paling, maar de haring kon de pret niet drukken. Na de nodige sterke verhalen, werd een ding duidelijk. Volgen jaar wordt met half zeil gevaren. Jack heeft dit jaar al ervaring opgedaan met het varen met half zeil. Het gaat wat minder hard maar je kunt langer genieten van de vaartocht. Volgend jaar wordt dit voor iedereen verplicht. Dus als Jack halfzeil gaat, gaat iedereen halfzeil. "Goed voorbeeld doet volgen" luidt een bekend zeilersspreekwoord. De geruchten gaan dat Jack volgend jaar gaat varen met valhelm, veiligheidsschoenen, droogpak, noodvuurwerk, marifoon, epirb, opblaasbaar reddingsvlot en radar reflectors in de mast.

Over een ding was iedereen het eens. Het weer in 2011 was geen Larken weer.

Uitslag:

Deelnemer

Eerste wedstrijd

Tweede wedstrijd

Klassering

Jelte Kruyer

Dns

Dns

10

Sytse Dijkstra

6

Dns

6

Ron Hubregtse

3

Dns

3

Germ de Jong

8

Dns

8

Johan Klaver

1

1

1

Jan Elzinga

4

Dns

4

Hans de Haas

Dns

Dns

10

Jaap de Haas

5

Dns

5

Jack Brans

9

Dns

9

Thijs de Jong

7

Dns

7

Harry Gierveld

2

Dns

2

naar boven