Home

www.larkenclub.com


Geschiedenis Lark

Ontstaan Larkenclub

Overzicht Larken

Evenementen

Ingezonden

Contact
 

 


Oud hout 2009 Paterswolde

(Door Afke Blauw)Voor de derde maal organiseerde de Stichting oud Zeilend Hout zeilwedstrijden en dit maal weer op het Paterswoldse meer. Een mooie zeilplas waar de toeschouwers op het terras van de zeilvereniging DTP vanuit hun comfortabele stoel met drankje in de hand op hun gemak de hele wedstrijd kunnen volgen. Zondag zat het terras dan ook helemaal vol met vrienden en fans. Het weer werkte flink mee: in de rest van Nederland vielen hier en daar tropische buien maar het weer in Groningen was prachtig, alhoewel er had wat meer wind mogen staan.

De Larken waren met 12 boten de grootste klasse van het evenement. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. Daarnaast was er de indrukwekkende W klasse met 4 boten en een aantal kleinere zoals een Zuidlaarder meerder, Olympia jollen en de Akkrumer Jol van de Jurrien de Jong. Deze lag prachtig gelakt in de zon te glimmen.Toen de Larken zaterdag allemaal bij de start lagen viel weer op wat een mooi gezicht het toch is zo’n groep bij elkaar. De specifieke zeilvorm met de latten maakt de Lark zeer fotogeniek. Dat vonden velen met ons ook want er zijn weer ontzettend veel foto’s gemaakt ( zie link) Ook was er een journalist /fotograaf van de Waterkampioen die de larken van onder tot boven heeft gefotografeerd en enkele zeilers geïnterviewd heeft. Leuk is nog om te melden dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Lark 53 van Ben Deibel bij Visser op het Paterswoldse meer gebouwd is.
Opvallend waren de vele nieuwe zeiltjes, ook Jaap de Haas heeft er één, eigenlijk alleen de nummer 17 van Jelte niet. Dat kon je duidelijk aan de resultaten merken vonden de wedstrijdanalisten aan de wal.
De Larken gaan steeds serieuzer meedoen. Tussen de wedstrijden door heeft Tom als zelfbenoemd coach kwistig tips en goede raad rondgestrooid. Zijn credo is ‘zeilen is lijden, dus geen geseur dat je een houten kont krijgt: goed in die boot moet je zitten!’
Van de bemanning was dit keer de gastzeiler Frits Bartels die op uitnodiging van Johan in zijn 96 voer. Nou dat hebben ze geweten! Het is dat hij zo vreselijk enthousiast was maar of hij de volgende keer nog mee mag doen….Enfin , de wedstrijden want daar ging het toch om. Op zaterdag waaide een windje 3 uit het zuid-oosten. Het zou mogelijk gaan regenen laat in de middag maar het bleef droog. Een deel van de vrouwen nokten af en awaseerden op de fiets om appeltaarten in de omgeving te keuren. En dat terwijl de mannen hard aan het werk waren! Zaterdag met drie wedstrijden was beste zwaar. Het werd al gauw duidelijk dat Frits in L 96 een geduchte concurrent was. De starten werden door het oefenen steeds beter. Sommigen zoals de gebroeders de Jong en Ben Deibel zaten vaak in elkaars vaarwater.
Tactieken werden gewijzigd, andere routes ( boven de eilanden ) werden uitgeprobeerd maar bleken geen succes, alternatieve boeien werden gerond en een Akkrumer Jol een aantal keren gelapt! Maar volgens de eigenaar gebruikten ze bij het tellen een chinees telraam. Er is nog geen diepgaand onderzoek ingesteld helaas, dus de waarheid is nog niet boven water.
Ook hier weer gold de uitspraak ‘de eersten zullen de laatsten zijn ‘, want Lark 1 van Meindert van den Berg werd laatste. Maar nadat deskundigen zijn kiel en roer hadden afgekeurd en beloofd hebben een nieuw sneller exemplaar te zullen maken zal ook deze Lark sneller worden. We zullen het gaan zien!

Na de wedstrijd was er weer de gezellige steigerborrel gevolgd door een stevige schippersmaaltijd, het was weer goed verzorgd.

De zondagochtend moest de bemanning een beetje op gang komen, de spieren hadden het zwaar te verduren gehad. De wind waaide nog steeds uit dezelfde hoek maar was wel zwakker. Het kwam er nu op aan om elk zuchtje wind op te sporen. Jan Elzinga schijnt daarvoor zijn befaamde rooktechniek toe te passen??
In de eerste wedstrijd bleef het veld een tijd bij elkaar wat weer mooie plaatjes opleverde. Het leek er even op dat enkelen een alternatieve boei opzochten maar dat kwam wel weer goed. Minder goed ging het met Johan Klaver, hij kwam onzacht in aanraking met de boot van Ben hetgeen resulteerde in een nat pak bij Johan en wat averij aan z’n schip. Het hield Johan echter niet van z’n overwinning af : hij werd toch nog derde in het eindklassement.
De laatste wedstrijd won Jelte met een behoorlijke voorsprong, het is hem van harte gegund!

De overwinnaar van het eindklassement was met voorsprong Frits Bartels met Lark 96, Jan Elzinga met 94 en Johan met Lark 95. Jelte werd vierde . De winnaars kregen een plankje met een turfje erop. De turf verwijst naar de turfwinning waardoor het Paterswoldse meer is ontstaan.
De poedelprijs werd uitgereikt aan het kleine dappere scheepje, de doordouwer eerste klasse; de Akkrummer Jol van de Jong.
Onder het genot van een welverdiend biertje en met verbrande koppen werden de wedstrijden nog even doorgesproken. Johan Klaver keek terug op mooie wedstrijden waarin de Larken en hun bemanning steeds meer aan elkaar gewaagd zijn waardoor de wedstrijd steeds leuker wordt.
Jan Elzinga is met recht trots op z’n zeilen, de boten presteerden aanzienlijk beter. En dan tot slot de tips van nummer 1, Frits Bartels : bootje lekker laten lopen, niet te scherp aan de wind willen, hou de boot rechtop en het allerbelangrijkst is heb vooral plezier in het zeilen!
Zo kwam er een eind aan wat een geslaagd weekend mag heten.
Jelte en de Stichting Oud Zeilend Hout bedankt!

De uitslagen
1. Bartels
2. Elzinga
3. Klaver
4. Kruyer
5. Deibel
6. G. de Jong
7. De Haas
8. De Vries
9. A. de Jong
10. Brans
11. T. de Jong
12. V.d. Berg

Voor de overige foto's klik hier

naar boven